velox.hu ebike webshop

Hogyan válasszunk megfelelő kerékpáros gyerekülést?

Hogyan válasszunk megfelelő kerékpáros gyerekülést?
"Mert mi szállítjuk a legdrágább kincsedet!" - Polisport -

 

Egyre többen közlekednek kerékpárral és egyre többen maradnak a kerékpáros közlekedés mellett akkor is, ha gyermek érkezik a családba.  Mert a bringás életmód sokféle előnnyel jár, gyorsabb és kényelmesebb, mint gyalog, környezetkímélő és jót tesz a testi lelki egészségünknek is. (Aki nem hiszi, járjon utána! Itt a tavasz, remek alkalom arra, hogy belekóstoljon bárki a bringás létbe.) Azok számára, akiknek a kerékpár alap közlekedési eszköz, teljesen természetes, hogy a már biztonsággal ülni tudó gyermeküket nemcsak babakocsiba ültetik, hanem kerékpáron is szállítják őket. Ez egy igen praktikus megoldás, de melyik lesz a számunkra legmegfelelőbb ülés?

Természetesen a legjobbat és legbiztonságosabbat szeretnénk a csemeténknek ebből is.
A választék széles, rengeteg változat beszerezhető. Lehet előre rögzíthető, lehet hátra rögzíthető, csomagtartóra vagy a vázra szerelhető, de akár még dönthető is.

Nézzük az egyes típusok előnyeit és hátrányait:

  1. Elől rögzíthető gyerekülések:

Az elöl rögzíthető változat szerelhető első rögzítéssel a homlokcsőre vagy hátsó rögzítéssel a vázhoz.
A szállítható gyermekek súlya: 9 – 15 kg. Csak és kizárólag a már stabilan ülni tudó apróságokat szabad kerékpáros gyermekülésben szállítani.

Előnye:
- a szülő látja a gyermeket
- a gyermek is jobban lát előre, nemcsak oldal irányban tud nézelődni
- a plusz súly a kerékpár közepére esik, ettől stabilabb a kerékpár, mint a hátsó rögzítésű ülések esetében

Hátránya:
- a kisgyermek kapja telibe a menetszelet (az előre rögzíthető ülésekhez beszerezhető szélvédő plexi, ami megóvja a kicsit a menetszéltől)

 

  1. Hátra rögzíthető gyerekülések:

A hátra kétféleképpen rögzíthetünk gyerekülést, a csomagtartóra vagy adapterrel a vázra. A csomagtartós változat a nyeregcsőre rögzített csomagtartóra NEM szerelhető fel. Az adapteres mód a gyakoribb változat. A hátra rögzíthető ülések 22 kg-ig, kb 6 éves korig használhatóak. Léteznek úgynevezett Junior ülések is 6-10 éves korú gyerekeknek, ezek az ülések 22-35 kg-ig terhelhetőek. Előnye, hogy nem éri a gyereket közvetlenül a menetszél és az autósok is óvatosabban kerülik azokat a kerékpárokat, amiken látják, hogy gyerekülést szereltek. Hátránya, hogy a felszállásnál akadály lehet. Érdemes alacsony átlépésű bringára felszerelni vagy nagyon oda figyelni, főleg az elején, amíg megszokod, hogy ott van!

A gyakoribb adapteres verzió előnye:
- rögzítési módja által elnyeli a döccenők keltette rázkódást, így nem terheli a gyermek gerincét
- az ülés könnyen le és felcsatlakoztatható az adapterre, így több adapterrel, több kerékpáron is használható ugyanaz az ülés
- vannak dönthető változatok is

Hátránya:
- újabban a váz mögött vezetik el a kerékpárokon a hátsó váltó bowdent, az ilyen bringákon a bowden miatt nehéz meghúzni az adaptert vagy nem is lehet felszerelni. Ezt nagyon fontos ellenőrizni.
- az adapterhez megadott vázméretet sem lehet figyelmen kívül hagyni

A csomagtartóra rögzíthető ülések hátránya:
- a rázkódás csillapítás nélkül éri a gyermek gerincét
- ebben az ülésben a gyerkőc közelebb ül a szülőhöz, mint az adapteres változatban.

A hátra, vázra rögzíthető ülések nagyon praktikus kényelmi funkciója a dönthetőség. A legkisebbek gyakran elalszanak utazás közben, nincsen ez másképp egy kerékpártúrán vagy egy fárasztó nap után az oviból haza tekerés közben. Mennyivel kényelmesebb a gyereknek egy hátra döntött ülésben szunyókálni, mint anya vagy apa hátsójára borulva jobbra-balra billeni utazás közben? Sokkal kényelmesebb! Egyes típusoknak a háttámlája dönthető, míg másoknál az egészülés a gyerekkel együtt. Ha sokat bringáztok együtt, akár kirándulásokról, akár a mindennapok közlekedéséről van szó érdemes a dönthető változatot beszerezni, hogy álmában is kényelmesen utazhasson a gyerkőc.

 

Biztonsági tudnivalók:
- legyen az ülésnek állítható lábtartója, erős lábrögzítő pánttal, ami nem tud kilazulni, nehogy a küllők közé kerüljön a gyermek lába
- legyen az ülésnek 3 pontos biztonsági öve, biztonsági csattal, amit a gyermek nem tud kinyitni
- legyen olyan magas háttámlája ami a feje búbjáig védi a gyermeket, előnyös ha úgy van a támla kialakítva, hogy a sisak is kényelmesen elfér
- legyen az ülésnek minősítési tanúsítványa ami igazolja, hogy megfelel a hatályos jogszabályoknak, biztonsági előírásoknak
- NE legyen az ülésnek a gyerek által elérhető részein sorjás élei, sarkai

A KÖHÉM előírást ide kattintva olvashatod!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír blog