velox.hu ebike webshop

Gyakran ismételt kérdések


A bemutatótermünkben a vevők által Gyakran Ismételt Kérdésekre (Gy.I.K. vagy angol rövidítéssel FAQ) adunk válaszokat ebben a menüpontba.

Milyen messzire lehet elmenni egy elektromos kerékpárral?

Ez nagyon sok mindentől függ, így a megtehető távolság 20km és 100 km között változhat. A távolság függhet többek között:

   - a kerékpár típusától;
   - tekerünk-e és csak rásegít a beépítet motor vagy teljes súlyunkat cipeltetjük a   bringával;
    - hegyi útvonalon vagy sík terepen kerékpározunk (az emelkedők leküzdése többször annyi energiát fogyaszt, mint a sík terepen haladás);
   - testsúlyunktól, hiszen nem mindegy, hogy 40kg vagy 120 kg a súlyunk;
   - szembeszéltől, amely fékezi vagy hátszéltől, ami segíti a haladást;
   - hidegtől (hidegben csökken az akkumulátorokból kivehető energia);
   - guminyomástól (egy lapos gumi akár 20-30%-ot is csökkent a megtehető távolságon);
   - megállás nélkül megyünk vagy több részletben, meg-megállva;
   - maximális motorteljesítményt kihasználva ("max gázon") megyünk vagy mérsékelten, fogyasztást kímélően kerékpározunk;
   - indulásoknál segítünk-e pedálozással felgyorsulni;
   - stb.

Tehát az a bringa, amellyel egy 60 kg-os bringás, jó időben enyhén dimbes-dombos úton akár 50 km távolságot könnyedén le tud tekerni, azzal egy 90 kg-os súlyú ember hegymenetben, lapos gumival, fagyos időben, pedálozásba erőt nem téve lehet, hogy csak 10 km-et.

Hogyan kapcsolom be a motort? Hol a gázkar?

A Velox elektromos kerékpárokhoz indítókulcsot adunk, melyet behelyezve és elfordítva a gyújtáskapcsolóban az elektromos kerékpár indítható lesz.

Az egyszerűbb, általában közlekedésre használt elektromos kerékpárokon, robogókon, tricikliken a kormányon tekerhető markolatot találunk, mellyel fokozatosan tudjuk adagolni a "gázt".

A sportolásra, kirándulásra használt úgynevezett pedelec elektromos kerékpárokat csak pedálozni kell és a hajtókar mozgására kapcsol be a rásegítés.

A csúcskategóriájú pedelec kerékpárok a bringás által a pedálra leadott erőt többszörözik meg így a tekerés élménye megegyezik a normál, motor nélküli kerékpározás érzetével.

Hogyan tudok megállni?

A gázkart elengedve, tekerést abbahagyva a rásegítés lekapcsol, a bicikli lelassul, majd megáll.

Mi történik, ha hirtelen kell megállni?

Amint bármelyik fékkart behúzzuk, a motorrásegítés azonnal lekapcsol, így nem kell attól tartani, hogy a motor visz minket tovább. A fékkarok behúzva tartásával pillanatok alatt megállunk.

Ha lejtőn megyek, akkor tölt az akkumulátor?

Általában nincs visszatöltés. Léteznek már rendszerek a visszatöltésre, de ezek hatásfoka még nem számottevő, a legnagyobb hasznuk, hogy lejtőn fékezik a kerékpárt (mint az autókban a motorfék).

A KRESZ szerint ezek kerékpárok?

Igen, 300W teljesítményig az elektromos kerékpárok a magyar KRESZ szerint kerékpárnak minősülnek. Lakott területen maximum 40 km/h, lakott területen kívül maximum 50 km/h lehet a sebességünk.

Az EU szabályozása ennél jóval szigorúbb, ott max. 250W teljesítményig beszélhetünk kerékpárról és 25 km/h sebesség elérésekor a motor rásegítésének automatikusan ki kell kapcsolnia.

A határértékek feletti járművek már motorkerékpárnak számítanak, biztosítást kell rá kötni, motoros bukósisakkal, vezetői engedéllyel használhatók.

Mit kell tudni a karbantartásról?

Az elektromos részek nem szoktak meghibásodni.

A mechanikus részeket évente célszerű átnézetni egy szakműhelyben. Itt elvégzik a csapágyak ellenőrzését, lánc kenését.

Az akkumulátorok töltése, tárolása már nagyobb figyelmet igényel.

A legfontosabb, hogy az ólom akkumulátorokat nem szabad túltölteni, célszerű időkapcsolót használni a töltésénél.

Minden akkumulátorra igaz, hogy feltöltve kell tárolni, azaz minden használat után töltsük fel az akkukat. Ha télen hidegben lemerülve tároljuk az akkukat, akkor garantáltan tönkre mennek.