velox.hu ebike webshop

Mennyibe kerül elektromos kerékpárral közlekedni?

Mennyibe kerül elektromos kerékpárral közlekedni?

Üzemeltetési költségek.

Az elektromos kerékpárok használata mellett rengeteg érv szól:

- nem kell hozzá jogosítvány

- nem szükséges a bukósisak (csak javasolt)

- nem kell rá kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötnünk

- környezetbarát

- zajtalan.

A gépjármű üzemanyag árak folyamatosan lifteznek, fel-le, de jellemzőbb a folyamatos drágulás. Egy autó költségei egyszerűen kiszámíthatók, a távolság és a fogyasztása adott, ebből könnyen meg van, mennyi pénzünk marad a benzinkúton. Ezen felül persze vannak egyéb költségek is, mint a biztosítás, az adó és a szerviz díjak, ez mindenkinek egyéni. De nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az autónk értéke évről-évre csökken a használt autó piacon.

Amíg az autónkkal 5-10 km/h sebességgel araszolunk a városi csúcsforgalmi dugókban addig az elektromoskerékpárunkkal 25 km/h sebességgel suhanhatunk zajtalanul és még csatakos izzadtak sem leszünk, mire célhoz érünk.

Az összehasonlításból nem maradhat ki a tömegközlekedés sem. Igazodnunk kell a menetrendhez, megállótól megállóig vagy a célunkig gyalogolni is kell. Aztán nem is olcsó és még csak nem is kényelmes. ( Egy nagyvárosban kb. 7-8 ezer forint egy havi bérlet)

Egy 36V-os 10Ah lítiumos akkumulátorral szerelt pedelec kerékpárt 6 órán keresztül töltünk alkalmanként, akkor az egyszeri töltési költségét az alábbi módon számíthatjuk ki:

36X10X6=2160Wh, tehát körülbelül 2Kw. Ezt beszorozzuk az aktuális áramdíjjal, akkor megkapjuk az egyszeri töltésnek a díját. A példában számolt kerékpár 6 órás töltése 80-90.- Ft között alakul.

Az egy feltöltéssel megtehető távolság kerékpáronként eltérő, pedelec kerékpárok esetén 50-100 km, míg egy ólom akkumulátorral szerelt ebike esetén 20-40 km-es megtehető távolsággal számolhatunk.

Természetesen az elektromoskerékpároknál is számolnunk kell értékcsökkenéssel. Osszuk el a kerékpárunk vételárát annyi évvel ameddig használni akarjuk. A kevés kopó alkatrész miatt nyugodtan kalkulálhatunk 5-10 éves használattal. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg az akkumulátorok költségéről. Egy ólom akkupakk élettartama gondos használat mellett 3-4 év, ez után cserélni kell, hogy az egy feltöltéssel megtehető távolság mértéke megmaradjon. Egy lítium akkus pedelec kerékpár esetén 4-5 évvel számolhatunk. Az akkuk költségét el kell osztani az évek számával, amíg használni tudtuk vele a kerékpárt.

Számolja ki Ön is, hogy mennyit spórolhat ha elektromos kerékpárra vált!

A számítási táblázatért kattintson ide: Kalkulátor

Ha nagyon kíváncsi a személyre szabott eredményére, akkor kattintson ide: Kalkulátor

Tartalomhoz tartozó címkék: blog