velox.hu ebike webshop

Kerékpárral a forgalomban

Kerékpárral a forgalomban

2014. január 1-től változtak a szabályok a kerékpárok műszaki felszereltségéről.

Nézzük a főbb pontokat:

Esős, nyirkos időben is meg kell tudni állni a fékekkel. 
A hangjelző berendezésnek nem kötelező a csengő, de csengő hangja kell hogy legyen.
Előre igazi lámpa kell (150 méteres láthatóság) és kötelező lett egy fehér prizma is. Jó hír, hogy van olyan első lámpa ami prizma is egyben. 
Az első kerékre 2 db. borostyán színű küllőprizma kell, amennyiben nem reflexcsíkos a külső gumi.
A rendelet szerint is legálissá vált a világítás a kerékpároson elhelyezve, tehát akár a ruházatra, hátizsákra is fel lehet tenni, és villogó üzemmódú is lehet.
Gyerekülések és utánfutók használatára is részletesebb szabályokat hoztak.

 

A részleteket is el tudjátok olvasni itt.

A régi szabályokat halványabb, az újakat erősebb színekkel különítettük el.

 

116. §
1. A kerékpárt fel kell szerelni:

a – könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel,
a – könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza
a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését,

b – két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
b – két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,

c – hangjelző berendezéssel, amely csak csengő lehet,
c – hangjelző berendezéssel, amelynek csak csengőhangja lehet,

d – egy előre fehér, vagy kadmium sárga fényt adó lámpával,
d – egy előre fehér vagy kadmium sárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

e – egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

f – hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,f – elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú

fényvisszaverővel, és
 

g – legalább az első keréken legalább 1 db borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel azaz, küllőprizmával.
A g – pontban előírt fényvisszaverőt a kerékpárokra 1991. évi december hó 31. napjáig kell felszerelni.

g – legalább az első keréken, minimum 2 db. egy átmérő mentén elhelyezett borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel, küllőprizmával. A  küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a  kerékpántok közvetlen közelében vagy az  ENSZ–EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon.

Újdonság: Az 1.bekezdés d – és e -pontjában meghatározott világító berendezés elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

2. A kerékpárt fel szabad szerelni
- elöl fehér,
- oldalán borostyán sárga,
- mindkét oldali lábpedálon elöl és hátul borostyán sárga fényvisszaverővel, továbbá a kerékpár bal oldalán elhelyezett szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz.


3. A kerékpárt fel szabad szerelni:
a – oldalán borostyán sárga,
b – mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyán sárga fényvisszaverővel
c – a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz. A szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.

4. A kerékpárra felszerelt fényvisszaverőknek sötétben, tiszta időben – olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja – 150 méterről észlelhetőnek kell lenniük.

4. A kettőnél több kerekű és 0,80 méternél szélesebb kerékpárt mindkét oldalon fel kell szerelni az 1. bekezdés d -f pontjában említett világító, illetőleg fényjelző berendezésekkel. Ezek a berendezések a jármű legszélső pontjától 0,15 méternél távolabb, egymáshoz pedig 0,60 méternél közelebb nem lehetnek.

 

5. A  kettőnél több kerekű és 0,80 méternél szélesebb kerékpárt mindkét oldalon fel kell szerelni az  1.  bekezdés d –f   pontjában említett világító vagy fényjelző berendezéssel. Ezek a  berendezések a  jármű legszélső pontjától 0,15 méternél távolabb, egymáshoz pedig 0,60 méternél közelebb nem lehetnek.

5. A kerékpárra gyermekülés oly módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, illetőleg az azzal együtt elforduló szerkezettel.
 

6. A kerékpárra gyermekülés olyan módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az ülésfelület súlypontjának a jármű hosszanti függőleges szimmetriasíkjában, a tengelysíkok között kell elhelyezkednie. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés azzal a  feltétellel megengedett, hogy háttámlával és a  gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a  kibújást minden körülmények között megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel, biztonsági övvel van ellátva.
Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni, és a konstrukciónak meg kell akadályoznia, hogy a gyermek lába a  kerékkel érintkezésbe kerülhessen. Az  ülés, a  kapaszkodó és a  lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, valamint az azzal együtt elforduló szerkezettel.

6. A kerékpárhoz kapcsolható legfeljebb 0,70 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegű, egytengelyű, két nyomon futó vontatmány, kerékpár utánfutó.
 

7. A  kerékpárhoz kapcsolható legfeljebb 0,70 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegű, egy kerekű vagy egytengelyű, két nyomon futó vontatmány, kerékpár utánfutó.

Újdonság:

A kerékpár utánfutót fel kell szerelni:
a – hátul egy, az utánfutó középsíkjában, vagy attól balra, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és legfeljebb 0,60 méter magasságban elhelyezett piros színű, háromszög alakú – a pótkocsira előírt – fényvisszaverővel,
b – 
kerékpárra előírt hátsó helyzetjelző lámpával. A kerékpár utánfutó hátsó helyzetjelző lámpája elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy bekapcsolása a kerékpár hátsó helyzetjelző lámpáját kikapcsolja.
b- kerékpárra előírt hátsó helyzetjelző lámpával.

Újdonság: Önálló-energiaforrással rendelkező és dinamóval szerelt lámpákat kivéve a kerékpár utánfutó hátsó helyzetjelző lámpája elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy bekapcsolása a kerékpár hátsó helyzetjelző lámpáját kikapcsolja.

Újdonság: 10- A kerékpár utánfutót fel szabad szerelni elől az  utánfutó középsíkjától balra és jobbra szimmetrikusan, az utánfutó széleitől 150 mm-re nem távolabb, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és legfeljebb 0,90 méter magasságban kettő, nem háromszög alakú fehér színű fényvisszaverővel.

8 -kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.
 

11.Az önálló energiaforrással rendelkező lámpákat kivéve a kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.

Újdonság:

12.A kerékpár első lámpájának és hátsó helyzetjelző lámpájának villogó üzemmódja megengedett.

 1. kerékpár világító és fényjelző berendezéseit a következőképpen kell elhelyezni:
  a Az 1 bekezdés
  - d pontjában említett lámpát,
  - e pontjában említett hátsó (piros színű) helyzetjelző lámpát és
  - f pontjában említett hátsó (piros színű) fényvisszaverőt/ket,
  valamint a 2.ekezdésben említett első (fehér) fényvisszaverőt a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjában úgy, hogy
  - az úttesthez 0,35 méternél közelebb,
  - a lámpák az úttesttől 0,90 méternél távolabb,
  - a fényvisszaverők az úttesttől 0,60 méternél távolabb ne legyenek.
  b. Az 1bekezdés g) pontjában említett, kerékre oldalsó (borostyán sárga színű) fényvisszaverőt (küllőprizmát) úgy, hogy annak távolsága a kerékabroncstól 0,10 -0,15 méter legyen.
  C A 2bekezdésben említett szélességjelzőt úgy, hogy az a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjától balra 0,30-0,40 méterre és az úttest szintjétől 0,35-0,60 méterre legyen.

 2. 13 A kerékpár világító és fényjelző berendezéseit úgy kell elhelyezni, hogy
  a az 1bekezdés d.pontjában említett lámpák az úttesthez 0,35 méternél közelebb, és az úttesttől 2,00 méternél távolabb ne legyenek,
  b az1 bekezdés e pontjában említett hátsó, piros színű helyzetjelző lámpák az úttesthez 0,35 méternél közelebb, és a lámpák az úttesttől 2,00 méternél távolabb ne legyenek,
  c az  (1)  bekezdés f)  pontjában említett fényvisszaverők az  úttesthez 0,35 méternél közelebb, és az  úttesttől 0,90 méternél távolabb ne legyenek,
  daz  1  bekezdés g  pontjában említett keréken az  oldalsó, borostyán sárga színű fényvisszaverő küllőprizmát távolsága a kerékabroncstól 0,10–0,15 méter legyen,
  e a 3 bekezdésben említett szélességjelző felnyitott állapotban a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjától balra 0,30–0,40 méterre és az úttest szintjétől 0,35–0,90 méterre legyen.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog