Termékek Menü

Kerékpáros Gyerekülés – GYIK

Kerékpáros Gyerekülés – GYIK GYakran Ismételt Kérdések a gyerekülések házatáján.

Szükséges a gyerekülés? Miért ne vihetném a csomagtartón?

Nem biztonságos! A gyermek lába, keze a küllők közé kerülhet, ha elalszik, útközben leesik, mert semmi sem tartja. Egy esésnél semmi sem védi. Ráadásul még a csomagtartó kényelmetlen, akkor is, ha párnát teszel rá. Próbáld, ki ha nem hiszed el!

Hány kilós gyereket lehet kerékpáros gyerekülésben szállítani?

Az előre szerelhető ülésekben: 9 -15 kg gyermek szállítható, attól a pillanattól fogva, amikor már önállóan, biztosan tud ülni.

A hátra szerelhető ülések 9 – 22 kg-ig terhelhetőek, a csomagtartóra rögzíthető modelleknél amennyiben a csomagtartó is bírja ezt a terhelést. A hátra szerelhető junior ülések 22 – 35 kg-ig terhelhetőek, csak bírja tekerni Apa vagy Anya a bringát ekkora csomaggal!

Mi a különbség a csomagtartóra rögzített és a vázra szerelhető bringás gyerekülések között?

A csomagtartón rögzített ülés közvetlenül, csillapítás nélkül adja át az út keltette rázkódást, és csak olyan kerékpárra szerelhető aminek van csomagtartója. Míg a vázra rögzített csillapítja az út keltette rázkódást, így nem terheli a gyermek gerincét. Kényelmesebb a gyerkőcnek és a bringásnak is.

Nyeregcsőre rögzített csomagtartóra is lehet kerékpáros gyerekülést szerelni?

Nem, mert a terhelhetősége ehhez túl alacsony.

Több kerékpáron szeretnénk használni a gyerekülést. Hány gyerekülést kell vennünk?

Csomagtartóra rögzíthető ülések esetében, amennyiben mindegyik kerékpár rendelkezik csomagtartóval elegendő egy ülést megvenni és mindig az aktuálisan használt kerékpárra rögzíteni. A vázon adapterrel rögzített ülések esetében, hogy egy mozdulat legyen áttenni egyik kerékpárról a másikra az ülést annyi rögzítő adaptert kell venni, ahány kerékpáron akarjuk használni a gyerekülést. (Egy vázon rögzíthető üléshez, egy darab rögzítő adapter jár.)

Miért dönthető egy bringás gyerekülés?

A gyerekek többsége elalszik az utazások alkalmával ugyan úgy a kerékpáron is, mint az autóban. Biztosa láttál már bringaülésbe alvó gyermeket az őt szállító személy hátsójára borulva. Ha dönthető a gyermek ülése, akkor nem előre vagy oldalra billen a fejecskéje, hanem kényelmesen hátra dőlve pihenhet.

Bármelyik bringára felszerelhető a kerékpáros gyerekülés?

Nem. A csomagtartóra rögzíthető ülésekkel általában nincsen gond, amennyiben a kerékpár rendelkezik megfelelő csomagtartóval. A vázra adapterrel rögzíthető üléseknél figyelembe kell venni az adapterhez megadott vázméreteket. Ha a hátsó váltó bowdene a váz mögött van elvezetve nem biztos, hogy megfelelően lehet rögzíteni az adaptert. Nem minden összteleszkópos váz tudja fogadni a rögzítő adaptert. A kis vázméretnél és a 29-es bringáknál beleérhet az ülés a kerékbe. Ezért ezekre a hosszított pálcás modellek ajánlottak.

Egy biciklin lehet-e egyszerre első és hátsó gyerekülés is?

Igen, a megfelelően rögzített és a biztonsági előírásoknak és a hatályos jogszabályoknak megfelelő ülések.

Gyereküléssel bringázni másabb, mint gyerekülés nélkül?

Igen, sokkal másabb, gyereküléssel bringázáshoz kell egy átlagos kerékpáros rutin.

A hátra szerelhető gyerekülések esetében a súlypont hátra és magasra kerül, ez megszokást igényel. A gyerekülés súlypontja soha nem kerüljön a tengely mögé, mert hátra dől a bringa. Figyelj a gyerekülésen a súlypontjelölésre!

Milyen kitámasztó fogja megtartani a bringát, ha rajta lesz a gyerekülés?

A széles kétlábú középtámasz az úgynevezett sztender. A hagyományos oldaltámasz nem tartja meg, el fog dőlni.

Ha elesek a kerékpárral, a gyerekülés mennyire védi meg a benne ülő gyerekemet?

Az oldalvédelemmel ellátott ülések tökéletesen amennyiben a gyermek be van kötve a megfelelően beállított biztonsági övvel és sisakot is visel.

Mi lesz, ha a gyerkőc kicsatolja a biztonsági övet? Ki tud esni az ülésből?

A nálunk vásárolható gyerekülések biztonsági csatját a gyerekek nem tudják kinyitni.  Az extra gombnak köszönhetően a kinyitáshoz két kézre és egy felnőtt erejére van szükség.

Mi a különbség a 3 és az 5 pontos biztonsági övek között?

Az 5 pontos biztonsági övek oldal irányban is jobban tartják a gyermeket.

Fontos, hogy sisakot is viseljen a gyermek az ülésben?

Igen, mert extra védelmet nyújt. Az ülés kiválasztásának egyik fontos szempontja, hogy a háttámla kialakítása olyan legyen, hogy a sisak is kényelmesen elférjen.

Nem akadhat a küllők közé a gyermek lába?

Nem, mert az ülés lábtartói oldal irányban védettek. A lábtartóhoz tartozó szíjakkal lazán rögzíteni kell a gyerkőc lábait. Így teljes biztonságban lesz a küllőktől!

Mire kell figyelni a felszerelésekor, hogyan kell beállítani az ülést?

A hátra szerelhető ülés súlypontja mindig a tengely előtt legyen. Az öveket feszesre, de nem szorosra kell állítani, a lábtartókat olyan magasságba tenni, hogy a gyermek lába kényelmes pozícióban legyen. (ne túl magasan a nyakában és ne is lógjon a talpa alatt a lábtartótámasz)

Vannak a gyerekülésekhez kiegészítők, amiket érdemes megvásárolni?

Felhasználástól függ. Ha mindennap bringával közlekedtek akkor számolni kell az időjárás viszontagságaival, például szél, eső. Az eső ellen kapható takarófólia és az előre szerelhető ülésekhez lehet vásárolni szélvédő plexit.

Mennyi ideig használható egy gyerekülés?

Igazából nincs meghatározva. Érdemes védett helyen tárolni, ahol nem éri közvetlen tűző nap, eső, fagy. A napszítta, UV sugárzás által károsított ülés már normál használat közben is megrepedhet, esésnél biztosan nem véd. Egy esés után érdemes szakemberrel átnézetni, sérült, törött, hiányos modellt nem szabad használni a gyermek testi épsége érdekében!

Csak az ismert márkák modelljeit szabad megvásárolni vagy az ismeretlen gyártók termékei is jók lehetnek?

A jól ismert márkák modelljeinek van minősítési tanúsítványa, amely igazolja, hogy megfelel a hatályos jogszabályoknak, biztonsági előírásoknak. Biztosított a termékek garanciális háttere, alkatrész utánpótlása. Minden tekintetben biztonságot nyújtanak a használóiknak. Az ismeretlen helyről származó bevizsgálatlan ülések veszélyesek is lehetnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír blog