velox.hu ebike webshop

A gőz velocipéd

A gőz velocipéd

Sylvester H. Roper a zseniális feltaláló és targikus sorsa.

 

 

Történelem rovatunkat leginkább az elektromos járművek fejlődési periódusának bemutatására hoztuk létre, most kivételt teszünk. 

Sylvester Roper története nagyon érdekes, gyakran említik Őt a motorkerékpárok atyjaként is.

1823 novemberében született New Hampshire-ben az Egyesült Államokban.

Tehetsége már gyerekkorában megmutatkozott, 12 évesen önállóan épített egy gőzgépet, segítség nélkül, pedig korábban még soha nem látott ilyen gépezetet.

1850-es évek elején Bostonba költözött, tanulmányait félbe hagyva figyelmét a technológiai újítások felé fordította. Nevéhez fűzödik varrógép és fegyverek fejlesztése is.

1863-ban minden kortársa figyelmét magára vonta, miközben ló nélküli kocsijávalval járta be Boston utcáit, amit egy gőzgép hajt. Az egyik ilyen kocsi ma a Henry Ford Múzeum fontos kiállítási tárgya lett.

1867-ben elkészítette a velocipéd első gőzzel hajtott változatát.

 

 

A találmány nagyon népszerű lett a különböző kiállításokon, ahol csak Roper megjelent vele.

Kevésbé volt lelkes az utca embere, panaszkodtak, hogy nagyon zajos és kellemetlen szagú a gépezet, zavarja a lovakat is. Annyira, hogy Roper-t egy rövid időre őrizetbe is vették.

1884-ben kezdett dolgozni a második, tovább fejlesztett gőzzel hajtott kerékpáron.

 

 

Az évek során tökéletesített néhány részletet, így a kerékpár végsebessége akár 64 km/h-át is elérhette. Annak összsúlya beleértve a vizet, tartalék szenet is 68 kg volt.

 

 

1896-ban, 73 éves korában beleegyezett egy tesztelésbe, ahol egy elektromos meghajtású kerékpárt, a gőzzel hajtott kerékpárt és egy hagyományos kerékpárt versenyeztettek. Természetesen a gőzzel hajtott kerékpár lett a győztes a maga 64 km/h sebességével. Ezen a ponton már csak önmagával versenyzhetett Roper, miközben javítani akart a futamidején a vesztébe rohant. Elesett az eszeveszett sebességgel száguldó gőzzel hajtott kerékpárral és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy éltét vesztette. Így lett az amerikai feltaláló a „sebesség mítosza” -nak első halálos áldozata, ami a mai napig több millió halálos közúti balesetet okoz.

 

 

A Sylvester Roper által megálmodott és elkészített gőzzel hajtott kerékpárok fenn maradtak a mai amerikai múzeumokban. Az 1894-ben épült modell egy 2012-es aukción 425.000.000 dollárért kelt el.

 

Forrás: http://www.bicielettriche.bikeitalia.it

Tartalomhoz tartozó címkék: blog