velox.hu ebike webshop

5 tipp, hogy a téli kerékpározás is kellemes élmény legyen.

5 tipp, hogy a téli kerékpározás is kellemes élmény legyen.

Holle anyó már készen áll, bekészítette az ablakba a dunyhákat, csak tél kapitány jelzésére vár!

De mit tegyen a jó bringás, hogy télen is élvezetes legyen a tekerés?
Adunk öt tippet, hogy téli reggeleken is lelkesen pattanj a nyeregbe!

 

  1. Öltözködj helyesen!

Ugyan arra kell oda figyelned, mintha gyalog mennél ki a hidegre. De amíg gyalog közlekedsz és a buszmegállóban passzívan várakozol, addig a bringán folyamatosan mozogsz, tekersz. Így kisebb eséllyel fogsz fázni. Nagyon fontos a szélvédelem, a sapka, sál, kesztyű használata elengedhetetlen. Igazán hasznos holmi a bringás csősál vagy más néven buff. Ezt a praktikus kis holmit akár az orrodig is felhúzhatod, megvéd a hideg menetszéltől. A polár pulcsik, kardigánok és egy jó téli kabát teljesen megfelelő öltözet lehet. De az ízületek védelméről sem szabad elfeledkezni, használj térdvédőt! Kapható már olyan kényelmes és kellemes viselet is, ami a nadrág alatt nem is látszik (pl.: motoros térdvédő). Sokan visznek magukkal váltás pólót is, így ha leizzadnak, nem kell egésznap a vizes cuccban dolgozniuk. Aki elektromos kerékpárral közlekedik, tudja jól, hogy a leizzadástól nem kell félnie.

 

  1. Látni és látszani!

A téli időszámítás szerint átállított órák reggeli sötétséget és kora esti sötétedést hoznak így nagyon fontos a lámpák, a fényvisszaverő prizmák és a láthatósági mellények használata. Nemcsak azért, mert a KRESZ így írja elő, hanem azért is, mert életet menthet.

 

  1. Nézz a lábad elé!

Vagyis figyeld a bringaútburkolatot, úttestet, amin éppen tekersz. Figyelj a felfagyásokra, jégfoltokra, vízátfolyásokra. Szerencsés vagy, ha olyan településen élsz ahol szinte azonnal, gyorsan letakarítják az utakat, ha esik a hó. Ha mégis havas úton kell elindulnod, keresd a friss keréknyomokat, abban könnyebben tekersz majd. Kanyarodásnál lassíts le jobban, mint nyáron a száraz utakon. 

 

  1. Válassz jól gumiköpenyt!

Igen, igaz, hogy városi kerékpároknál nincsen külön nyári és téli gumi, de néhány apró trükkel megkönnyíthetjük a haladásunkat a téli utakon is. Legjobb választás a futófelületén sima a szélén bordázott gumiköpeny, így biztosan tapadni fog a latyakos, vizes úton. A teljesen sima felületű gumit nem javasoljuk, főleg kezdő kerékpárosoknak nem. A guminyomásra is érdemes figyelmet fordítani. A nyáron használatos 4-5 bar helyett, télen elegendő 3-3,5 bar nyomás a köpenyekbe. De 3 bar alá ne menj, mert az már megnehezíti a haladást és elektromos kerékpároknál tovább csökkenti az egy feltöltéssel megtehető távolságot.

  1. Védd magad!

Védd magad és a bringádat a felszerelhető leghosszabb sárvédővel. Sőt toldd meg a sárvédő végére felszerelhető laffantyúval is. Így nemcsak te leszel biztonságban a felverődő csapadéktól, hanem a bringád is hálás lesz érte. Elektromos bringák esetén különösen fontos az alulról felverődő víz elleni védelem.

 

 

Semmi sem kötelező, a téli kerékpározás sem. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen közlekedési eszközt választ bármelyik évszakról is van szó. De mielőtt bármiről véleményt nyilvánítunk, próbáljuk ki. Igazán hiteles véleményt tapasztalat szerzés után lehet kinyilatkoztatni.

Szerencsére egyre inkább elismerik a kerékpárokat és az elektromos kerékpárokat, mint közlekedési eszközöket. Egyre több lesz a kerékpárút, ami nagyban megkönnyíti a kerékpárosok, a gyalogosok és az autósok mindennapjait is. A biztonságod és a közlekedés többi résztvevőjének a biztonsága nemcsak a KRESZ betartásával lesz meg. Ennél is fontosabb, hogy figyelj! Figyelj a körülötted lévőkre, az út és látási viszonyokra. Életeket menthetsz!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog